Χρόνιο στρες

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015.

Ζώντας σε μία εποχή με έντονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα γινόμαστε περισσότερο ευάλωτοι στο χρόνιο στρες. Αυτό προκαλείται ως αντίδραση σε καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες που είτε αγνοούμε είτε δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε. Έτσι, καθώς η ένταση συσσωρεύεται στον οργανισμό μας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως αϋπνίες, εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή. Παράλληλα το χρόνιο στρες ενισχύει το άγχος και την κατάθλιψη.

Έχουν διενεργηθεί αρκετές έρευνες από τη δεκαετία του 1980 και μετά, που συνέδεσαν το χρόνιο στρες με ασθένειες στον οργανισμό. Με τη μελέτη του Whitehall, Βρετανοί ερευνητές απέδειξαν πως οι πιο στρεσαρισμένοι εργαζόμενοι υπέφεραν από αρνητικές επιπτώσεις και συνήθως πέθαιναν νωρίτερα. Το στρες άρχισε να αντιμετωπίζεται με περισσότερη σοβαρότητα και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονταν ψυχολόγους για να βρουν μία λύση.

Μία στρεσογόνα αντίδραση πυροδοτεί έκρηξη ορμονών που κατακλύζουν την καρδιά και οξύνουν την προσοχή. Το στρες μέχρι ένα όριο μπορεί να μας δώσει ώθηση στην καθημερινότητά μας αλλά εάν τα επίπεδά του ανέβουν κινδυνεύουμε να αρρωστήσουμε. Χαρακτηριστικά, έρευνα σε ποντίκια έδειξε ότι τα ανοσοποιητικά κύτταρα μπορούν να συγκρατήσουν στη μνήμη τους το στρες και να υπερασπιστούν το σώμα σε πιθανές επόμενες αυξήσεις των ορμονών του.

Το πώς θα αντιμετωπίσουμε το χρόνιο στρες εξαρτάται αρχικά από εμάς. Επιστήμονες έχουν καταλήξει σε αρκετούς τρόπους που μας βοηθούν να διαχειριστούμε μόνοι μας το στρες. Η άσκηση βοηθά στην παραγωγή της ορμόνης ενδορφίνη που αποκαλείται και η «χαρούμενη» ορμόνη. Κυρίως ασκήσεις που δίνουν έμφαση στη στάση, τις αναπνοές και τις ευχάριστες σκέψεις, όπως η yoga, βοηθούν ώστε να αποφεύγουμε το στρες στην κλινική του μορφή. Επιπλέον, τα κατοικίδια, κατά κύριο λόγο τα σκυλιά, βοηθούν ώστε να χαλαρώσουμε. Πολύ σημαντικό μέρος της αντιμετώπισης του χρόνιου στρες είναι και η διατροφή. Εάν τρώμε υγιεινά μπορούμε να οπλίσουμε το σώμα μας ώστε να προστατεύεται από το στρες που μπορεί να αποβεί παθογόνο. Κάτι που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε όσους υποφέρουν από αϋπνίες είναι το πρόγραμμα στον ύπνο. Δηλαδή, θα πρέπει να κοιμόμαστε την ίδια ώρα κάθε μέρα και να βγάλουμε την τηλεόραση και τον υπολογιστή από την κρεβατοκάμαρα για να αποφύγουμε τους περισπασμούς.

Το σημαντικότερο είναι να κάνουμε μικρά βήματα κάθε φορά για να συνηθίζουμε στην αλλαγή. Αν παρ’ όλα αυτά, δεν κάναμε σημαντική πρόοδο προς τη χαλάρωσή μας καλό θα ήταν να επισκεφθούμε έναν ψυχολόγο. Μία επιστημονική ματιά εξειδικευμένη στα δικά μας προβλήματα θα μπορούσε να λύσει το χρόνιο στρες αποτελεσματικότερα.

Πηγή: http://simplylife.gr/

Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Οικοτροφείο "Ψ" © Copyright 2010 | Design By Gothic Darkness |
Free Tinkerbell Glitter Cursors at www.totallyfreecursors.com